Lodewijk

logo-man-drinkt-koffie-zuidlaren

Sinds de zomer van 2019 is Lodewijk teruggekeerd op zijn oude stek, onder de eeuwenoude lindebomen in het historische centrum van Zuidlaren.

Lodewijk van Heiden (1773-1850) is Drenthe’s bekendste zeeheld. Vanuit de koffiebar kijkt men uit op Havezate Laarwoud, in de 18e eeuw in het bezit van de familie van Heiden. Kleine Lodewijk bracht zijn zomers op de Havezate door en dwaalde uren door het Laarwoudbos. Het woud spreekt met zijn geheimzinnige paden, roekenkolonie en overwoekerde branddobbe nog steeds tot de verbeelding.

De korte broek ontgroeid, nam Lodewijk dienst in het leger van de Russische tsaar. Hij leidde de vloot die in 1827 tijdens de Zeeslag van Navarino de Ottomanen een verpletterende nederlaag toebracht. De Slag bleek een beslissende wending in de Griekse vrijheidsstrijd. Lodewijk werd met eretekens omhangen en werd benoemd tot opperbevelhebber van de Russische vloot en gouverneur van Kronstadt.

In 1832 kwam Lodewijk voor het laatst terug naar Zuidlaren. Koning Willem I leende hem een gewapende stoomboot waarmee hij door het land trok. Overal wachtte hem een helden-onthaal. Op het Laarwoud werd een groot feest gehouden, het bleef tot in de late uurtjes gezellig. Of en welke koffie er geschonken werd, verhaalt de geschiedenis niet. Misschien dronk Lodewijk ook wel liever thee.